Koirakuntosali tarjoaa fysioterapiaa, hierontaa, vesijumppaa, sekä kuntoutukseen soveltuvia Taituki-tuotteita.
Koiran liikkuminen käynnissä, ravissa ja laukassa kertoo rehellistä kieltään eläimen rakenteesta, nivelistä ja lihaksistosta. Tavoitteena on helpolta näyttävä rento liike, jossa jalat nousevat kimmoisasti ja eläin on ryhdikäs. Terve koira yleensä myös haluaa liikkua. Koiran vanhentuessa liike muuttuu jäykemmäksi, takajalat kääntyvät joskus pihtiasentoon ja etujalkojen asento levenee.
Koiria hierotaan esim. kilpailujen ja treenien välillä, ennen näyttelyitä ja kuntoutuksellisista syistä. Hieronnan jälkeen koiran annetaan olla rauhallisesti ainakin muutama tunti, jolloin lihakset saavat kunnolla rentoutua ja hieronnan tulos on parempi.
Urheilevilla koirilla hieronta kuuluu luonnollisena osana harjoittelun lomaan. Hieronnan avulla liikkuminen saadaan säilymään rentona ja koira jaksaa tehdä töitä hyvin. Lihas- ja jännevammojen määrä vähenee, kun lihaskudos saadaan pidettyä joustavana läpi treeni- ja kisakauden.
Kuntoutus aloitetaan välilevyoperaatiossa mahdollisimman nopeasti leikkauksen jälkeen, niveloperaatiossa esim. tikkien poiston jälkeen. Ensimmäiset viikot ovat kuitenkin tärkeimmät kuntoutumisen kannalta, sillä silloin paraneminen on nopeinta ja siihen on helpointa vaikuttaa.
Kuntoutumisen vaiheita esim. nivelleikkauksen jälkeen:
- Koira laskee kipeän jalan maahan seistessään
– joskus heti leikkauksen jälkeen /muutaman päivän kuluttua /1-2 vk:n kuluttua (esim. reisiluunpäänpoiston jälkeen voi kestää näin kauan) - Koira käyttää jalkaa kävellessään
– ontuu selvästi
– ravissa kolmijalkainen eli kipeä jalka ylhäällä - Ontuminen käynnissä vähenee tai poistuu
– ravi yleensä ontuvaa, mutta koira käyttää jalkaa jo ravissakin
– koira saattaa nostaa kipeän jalan ylös liikkeelle lähdön jälkeen muutamaksi askeleeksi ja käännöksissä - Ravaaminen muuttuu helpommaksi ja sujuu ontumatta
Koiran rakenne ja sitä kautta painon jakaantuminen etu-ja takajaloille vaikuttaa paljon siihen kuinka paljon koira ontuu. Esim. etuosastaan vahva koira jolla on takajalka kipeä, saattaa liikkua näennäisesti hyvin, vaikka se ei kunnolla käyttäisikään takajalkaansa (esim. terrierityyppiset koirat). Etupainoinen vahva koira (esim. rottweiler) on kyynär- ja olkanivelvaivoissa usein selvästi ontuva.
Koira, joka varaa paljon painoa takajaloilleen (esim.saksanpaimenkoira) tarvitsee vahvat takajalat. Jos niissä on ongelmia, liikkuminen tulee helposti honteloksi ja vaikeaksi.
Liikkumista analysoidaan helpoimmin ja luotettavimmin hitaassa vauhdissa. Käynnissä askelpituus, jalan liikerata ja painopiste on mahdollista nähdä, myös ravi kertoo jalkojen tilanteesta hyvin. Reippaammassa vauhdissa (laukassa) kipeänkin koiran liike saattaa näyttää katsojan silmiin hyvältä.