Hieronta auttaa koiria monin tavoin. Hieronnan avulla liikkuminen rentoutuu, askel pidentyy ja koira pystyy käyttämään selkäänsä liikkeessä paremmin. Harrastuskoirilla hierontaa käytetään ennaltaehkäisemään rasitusvammoja ja loukkaantumisia. Agilityssä hyppääminen sujuu paremmin, kun selkä ja jalat pystyvät ojentumaan riittävästi. Hyvin toimivat ja rennot lihakset näkyvät myös nopeuden lisääntymisenä.
Ikääntynyt koira voi liikkua lihasvaivojen vuoksi hitaasti ja jäykästi. Se saattaa kompuroida ja kulkea selkä köyryssä. Lihakset kiristyvät helposti lapojen takaa ja eri osista selkää. Muutama kerta hierontaa auttaa usein silminnähden rentouttamaan liikkumista ja saa koiran taas esimerkiksi leikkimään tai venyttelemään.
Mistä voi päätellä, että koira hyötyisi hieronnasta?
Jos koirasi ei ole koskaan käynyt koirahieronnassa, sen lihakset ovat luultavasti jumissa. Nuorilla koirilla, noin yhden vuoden ikään asti, lihakset ovat pääasiassa rennot ja joustavat. Vähitellen lihakset menevät kuitenkin jumiin, ihan niin kuin meillä ihmisilläkin. Koiran lihasten kiristyminen ei välttämättä näy päällepäin mitenkään. Muutokset tapahtuvat vähitellen, jolloin mitään isoa eroa aiempaan ei huomaa. Askelten pituus saattaa hieman lyhentyä, koiran selkä näyttää pyöreämmältä ja lantio paksummalta. Jos lihaskireys jatkuu pitkään, se alkaa pikku hiljaa haitata koiraa. Se saattaa kieltäytyä hyppäämästä, väsyy liikunnassa helpommin ja hidastelee lenkillä, juoksee hieman vinossa tai liikkuu jäykästi.
Ensimmäinen koirahieronta
Käytä koira normaaleilla lenkeille ennen ensimmäistä koirahierontaa. Jos sillä on ruoka-aika juuri ennen hierontaa, voit jättää ruuan antamatta ja antaa sen hoidon jälkeen. Joskus ensimmäisellä hoitokerralla kuluu hetki aikaa, ennenkuin koira rauhoittuu ja antaa hierojan kunnolla käsitellä sitä. Tavoitteena on aina rentoutunut ja hyväntuulinen koira, sitä ei väkisin pakoteta kyljelleen tms., vaan se saa olla hoidon ajan esim. istumassa. Yleensä yhden- kahden hoitokerran jälkeen koira on jo rennosti hoidettavana.